Tuesday, 8 December 2015

Apa yang anda boleh beli dengan harga ROKOK

Assalamualaikum



Topik utama mengenai rokok. Biasanya, orang perempuan mesti cakap dekat perokok-perokok pasal "duit yang awak buat beli rokok tu kalau dikumpul dah boleh beli Mercedes sebiji. " dan mungkin juga perokok tu akan cakap "awak tu tak hisap rokok tak ada Mercedes pun." Kan ?

Okay. Rokok mengandungi nikotin yang menyebabkan ketagihan. Tar yang menyebabkan alveolus melekit dan berwarna hitam. Gas yang terkandung dalam asap rokok menyebabkan kurangnya bekalan oksigen ke dalam tubuh badan. Itu je la yang Diba tahu. [yang lain sila Google sendiri ya]

Katanya harga rokok naik mendadak. Boleh cecah RM 17 ? Betul ke ?

Diba ada terbaca dekat surat khabar Star. Tajuk dia " What RM 17 Can Buy"

Jadi, dekat sini Diba nak share sedikit ilmu.

Dengan RM 17 , anda mungkin boleh beli :

  1. 32 biji telur
  2. 600 g susu tepung
  3. 6 kg beras
  4. 8 liter petrol Ron 95
  5. 8 cawan teh tarik
  6. ayam 
  7. 4 hidangan nasi lemak
  8. 4 ketul ayam KFC 
  9. 21 suku paket Maggi Instant Noodles
  10. 4 pinggan nasi goreng
  11. 26 keping diapers
  12. 4 potong personal Domino's Pizza with expensive topping
  13. 9 keping roti canai

Nah. Macam tak caye kan. Mungkin anda boleh cuba sekali dua.

Sekian.

Friday, 4 December 2015

Thursday, 3 December 2015

Apa nak buat lepas SPM ?

Assalamualaikum

Syukur. SPM dah habis ! I'm getting old !


eh Diba. tak yah suka sangat lah. Kau masih dalam tahanan. Nanti result yang akan jamin kau. Tahu ? 


Ape puun Diba sungguh happy. Waaaa. Study sampai nak rak. Meja pun sampai roboh. Untung masatu ngam ngam last exam.





Haaa. Nampak tak tuu ? Well. Alasan paling munasabah. "Meja dah tua la kak, sejak zaman kau lagi." 

Okay. Back to the topic. Mentang-mentang dah habis SPM. kau lepas je segala benda untuk pemeriksa ya ? Penanda tu manusia jugak. Dia ada feeling. Kalau time mood dia down, habis lah kaaaau. Kau kena ingat, yang menentukan segalanya tu Allah. Tuhan sekelian alam. Kau kena usaha even dah habis sekali pun. Apa yang korang kena buat after SPM ?
  1. Doa banyak- banyak. Doa mintak penanda tu lembut hati nak bagi markah. Lembut hati nak tanda kertas kita.  Mak Diba selalu pesan. Cikgu pun selalu pesan. 
  2. Solat Hajat. Yes. That's it. Kau mintak lah apa yang korang nak. InsyaAllah, kalau benda baik Allah makbulkan.
  3. Tawakal. Dah doa sepanjang exam. Dah usaha time exam. Dah ikhtiar time hantar paper. Sekarang turn tawakal pulak. Korang mesti tahu kan pasal D U I T . Doa. Usaha. Ikhtiar. Tawakal.
  4. Don't riak. Allah boleh tarik jee apa-apa dari kau on the spot.
  5. ... Buat apa-apa yang baik...
Hmm. So how ? Benda biasa korang dengar kan ? Yaa. I know. Diba pun sepatutnya buat macam tu jugak kan ? I know. Hmm.

Pesanan dari guru-guru Diba:

"Nanti time ambik result. Saya tak nak jumpa kamu semua menangis nangis. Sedih-sedih. Kamu dah usaha. Mana tahap kamu usaha. Itu yang selayaknya kamu dapat."
Cikgu Math and addmath

"All the best for today and tomorrow. Doa banyak-banyak." 
Cikgu BI

"Nanti kalau Biology dapat A. Jangan lupa bersyukur dulu. Baru jumpa saya."
Cikgu Bio

"What you give to your guys, you'll get back."
Cikgu kaunseling

Okay lah. Tu je yang Diba mampu kongsi. Banyak je sebenanrnya nak dikongsikan. Tapi nanti nanti ya. Thank you guys.

Friday, 26 June 2015

Halatuju Selepas SPM

Assalamualaikum

Tadi ada Hari Terbuka. what ? hari terbuka ? haha. kay. I'm serious.

Cikgu cakap result Diba not bad. boleh capai apa yang Diba nak. So far midyear ni baru dapat 3A sahajaa. 1 failed. 

Cikgu pesan. Diba boleh buat yang terbaik. Cikgu tahu kebolehan Diba. Cikgu cakap budak budak macam ni tak boleh dipaksa belajar. Nanti memberontak. Kita ikut je rentak dia. Dah darurat baru tegur.

Pastu, cikgu cerita halatuju lepas SPM. disebab kan result midyear yang tak berapa nak lawa. Cikgu sarankan ambik Diploma. Kemudian, kawan Diba cakap, dia tak nak jadi guru. Why ? katanya guru dah ramai sangat. Dia nak rare sikit. Nak cuba benda baru. Wow ! great kan life dia ? boleh tentu kan halatuju sendiri .

Diba ? hahaa. Well, anak manja lah katakan. Kena ikut cakap mak ayah. tak berani nak ingkar. Takut tergores hati mereka nanti susah pulak hidup. Even diba tak setuju dengan keputusan mereka, tapi Diba kena ikut jugak. Memang kena. Sungguh.

Diba ingat nak ambil Matriks. Tapi tak yakin dengan kemampuan diri walaupun orang lain yakin yang diba boleh buat. Entah lah. keep trying.

Guys. Wish me luck okay ? Thank you

Wassalam

Sunday, 14 June 2015

Melayan Perasaan

Assalamualaikum

Lama dah tak update

saja nak kongsi cerita. Buat open diary kat sini

Well. Macam ni sebenarnya. Ye laaa. Orang tengah sedih kan, mesti cari tempat meluah.

Kitorang share semua benda. Dari yang happy, sedih, biasa biasa sampai lah kena marah dengan mak ayah pun nak dicerita sama. And, one day, Diba fall in love. Yeah ! Betul lah tu. Tak tipu. We make our day saki baki yang tinggal sebelum SPM ni borak borak. Okay, semuaaa dikongsi.

Tapi, satu je masalah kitorang. Bila gaduh tak reti bawa bincang. Main jeling mata tak pun tak tegur sapa. Nak tengok muka pun belum tentu. Padahal kawan je tu. And, yes. Memang sakit hati bila Diba yang kena pujuk dia balik. Tak pujuk pun sebenarnya. Saja balas balik dengan merajuk balik. haha. biar padan muka dia. 

Dia anak bongsu. 5 adik beradik. Anak manja. Childish. Santai. Suka bergurau. Happy memanjang. and kuat merajuk. One day, Diba tak sengaja pun sakit kan hati dia. Serius ! Memang tak terniat pun. So, nampak lah muka tegang dia. Muka macam budak baru lepas nangis. Okay. Lawak. Tak sangka sebenarnya. hahaaa. I'm sorry banyak kali pun dia diam je. Bersalah gila time tu.

Sekarang kitorang gaduh. Dingin je. nak bercakap pun tak ada mood. Entah la. kadang happy . kadang tak. biasa lah. H A K I K A T . Sungguh Diba rindukan lawak dia. Rindu nak dengar ketawa dia. Rindu nak tengok senyum tawa dia. TAPI, tak riindu nak tengok dia berbual dengan orang lain. tak rindu nak tengok dia gelak dengan orang lain. 

Every night kitorang wish goodnight blablablaaa. And, tadi dia tak wish pun. rasa lain. rasa kosong. tapi Allah mengisi penuh hati Diba. Allah kurniakan kekuatan dekat Diba. Allah teguh kan diri Diba. Alhamdulillah.

Moga esok lusa boleh tersenyum lebar.

Wassalam.

Wednesday, 31 December 2014

#2015 wishlist

Assalamualaikum

#2015 wishlist

wahh... hari nii 31 december 2014 ! esok, 1 januari 2015 !

kurang dari 1 jam untuk ke tahun 2015. From now. 2313

and.. I'm one of the SPM candidates. yaaa. SPM.

dahh nampak dahh kain langsir nak tutup tahun 2014. hahahaaaa. merepek.

Tak semua orang buat wishlist untuk tahu baru kan ? I'm one of them. Tapi, kali ni Diba nak buat wish and hope. haaaaa. gempak tak ? heheee~

Wishes and Hope

- I want to be a super duper good girl.
- Diba nak tambah ke"ego"an Diba. 
- Diba nak study awal awal biar tak terkejar kejar time dah dekat exam. Hope so.
- Addmath ! Jadi lah boyfriend Diba ! Hope so too
- I wish 2015 make my life more beautiful. 

Warna warni kehidupan 2014 insyaAllah takkan Diba lupakan. May Allah bless us. Panjang umur diba post entry baru. Assalam.. :)


Tuesday, 16 December 2014

wahai hati

Assalamualaikum


Entry baru ! Entry baru ! Lelong lelong ! [sila ketawa]

and now. Dibaa nak share pasal HATI. yaaa. hati. kenapa hati ? sebab hati kita ada banyak rasa. such happy, sedih, suka duka,terluka, terobek, patah hati semua semua tu.

okay. daripada melayang jauh. Jom jom baca

Diba sebenarnya cuma nak luahkan je apa yang Diba rasa bila dapat tahu crush Diba ada girlfriend dah. Memang sedih laa. Rasa macam 'wow'. kitorang kawan dah lama dah. 4 tahun dah. seriously, dia memang tak kacak. tapi, hati dia kacak, hati dia handsome. Dia pandai jaga hati Diba. Dia je tempat Diba bercerita. and, after 3 years, Diba jadi stalker facebook dia. instagram dia. wechat dia. and... dapat la jawapan nya.

Nak di marah tak boleh. nak di jealous tak boleh. sebab apa ? sebab dia bukan sesiapa Diba. Dia cuma kawan Diba. dan Diba tahu kedudukan Diba. For you all yang alami benda yang sama, jangan lah nak marah marah si dia. dia tak bersalah. dan jangan rosakkan persahabatan korang. biar kan dia. buat buat tak tahu je.

perjalanan hidup korang masih panjang. sama macam Diba. cari lah orang yang lebih baik. yang ada dekat dengan kita bila kita susah. ""Cari orang yang mencintai kamu bukan orang yang kamu cintai"". ayat mavelous.

alhamdulillah. I found a good one. yang sangat sangat hargai Diba. yang jadi diri sendiri dengan Diba. yang selalu sangat buat Diba happy. belum pernah sakiti hati Diba. sangat memahami Diba. dan.. yang ada di samping Diba untuk bangkitkan Diba yang jatuh tersungkur kerana cinta. hahahahaa. and.dia sangat pandai menyorokkan perasaan cemburunya. I know it lah you. thank you wehh. aku bangga dengan kau ! a big clap for you. 

Tapi, kenaa ingat yaa. jangan lah letak kan harapan yang besar untuk dia. nanti frust lah menangis lah itu lah ini lah. sebab, belum tentu dia setia. segala janji manis mungkin akan jadi pahit. be strong kalau korang jatuh kerana manusia. Allah ada sentiasa. ingat tu.

Sekian.