Thursday, 21 November 2013

Saving Your Money




Assalamualaikum, dear readers..

Lagi sebulan lebih kot dah nak naik sekolah tahun 2014 dah.. so, segala perbelanjaan untuk beli baju baru, kasut baru, beg baru, alat tulis baru termasuk nak bayar duit buku semua tu kene la kira2 kan? [YES]


Diba saje je buat entry pasal Saving Your Money awal-awal.. Buat ready-ready, ye laa, nanti dah nak naik sekolah busy pulak kan?


Back to the topic.


Sebenarnya, entry ni bukan untuk nak naik sekolah je, tapi untuk hari-hari lain jugak, such: bila dah dapat gaji, bila mak and ayah bagi duit poket........ and.......... bila dapat duit raya.


Okay, Saving Your Money tu penting sebab kita boleh guna time ade emergency case, untuk our future jugak.


Kalau Diba, Diba save money sebab untuk masa depan Diba, time nak masuk Universiti, time dah besar, time nak beli barang-barang keperluan Diba, So, kalau macam tu, tak de la kite nak menyusahkan mak and ayah kite kan? tak gitu ? Sejujurnya Diba nak cakap, Diba pon sebenarnya save money sebab nak beli Samsung Galaxy S, nak beli Camera DSLR.. 


Cara Diba save money macam ni :: 


Kalau ayah Diba bagi duit belanja RM3 atau RM4, Diba just guna RM 1.50 atau RM2 je.. Kalau nafsu nak makan tu kuat sangat, RM4 tu pon habis jugak kengkadang.. hehe, tapi, kalau korang jangan laa nak save banyak sangat, 10 sen pun dah cukup save untuk satu hari.


Kalau Diba pergi jenjalan dengan family, Diba lebih suka tak bawak duit, nnti macam2 Diba nak beli, membazir je.. Diba bawak duit time nak beli barang keperluan sahaja.


Cara paling baik nak save money bagi Diba la kan, buat akaun bank, simpan duit dalam bank. Sebab, nak keluar kan duit dalam bank kan agak leceh.


Hmm... That's only yang Diba nak share.. Hopefully, korang boleh la nak try2 save money macam Diba.. Important kot simpan duit.. Important !!! hehehe..


Okay.. Sampai sini je tangan Diba menaip... hihihihi..... Assalamualaikum...






No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Comment Anda